یکی از مناطق و محیطهای که باید میزان استانداروهای مرتبط با سلامتی و بهداشت در آن رعایت شود، مراکز درمانی و بیمارستانها هستند. در صورت رعایت تمامی استانداردهای سلامت و بهداشت از انتشار هر نوع آلودگی میکروبی و عوامل بیماریزا به قسمتهای دیگر جلوگیری خواهد شد. وجود درب در قسمت مختلف بیمارستان به دلایلی مهم بوده، در گذشتههای دور دربها اغلب چوبی بودند. این نوع دربها خیلی زود دچار شکستگی، پوسیدگی و البته قابل اشتعال بودند.
امروز دربهای بیمارستانی از متریال مختلفی تولید شده و در بیمارستانها برای راحتی حال بیماران و همراهان به کار گرفته شده است. این دربهای باید از ویژگیهای خاصی برخوردار بوده و مقاوم در برابر آتش، شکستگی، پوسیدگی و البته انتشار آلودگیهای میکروبی و عوامل بیماریزا را داشته باشند.
بیمارستان محیط عمومی محسوب خواهد شد؛ بنابراین در زمان طراحی و ساخت کل بیمارستان و استفاده از درب در آن، عواملی را باید در نظر داشته باشند. از اصلیترین عوامل میتوان به عبور و مرور زیاد، باز و بسته شدن دائم و ضربه خوردن درب به خاطر رد شدن ویلچر یا برانکارد یاد کرد. با توجه به این مسائل در بیمارستانها استفاده از دربهای خاص و تخصصی، بسیار حائز اهمیت خواهد بود. از انواع دربهای بیمارستانی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از این نوع درب بیشتر در محیطهای از بیمارستان که امکان انتشار اشعههای مضر مانند رادیولوژی وجود دارد، استفاده شده و به شکل دو لنگه و تک لنگه است. در داخل این درب، لایه از سرب وجود داشته و شخص سفارش دهنده ضخامت لایه سرب آن را مشخص خواهد کرد. همچنین این دربها از یک پنجره ضد تشعشع نیز بهرهمند هستند.
مطمئنا بخش ICU بیمارستان را برای یکبار هم شده دیدهاید. از دربهای لولایی ICU برای قسمتهای از بیمارستان که عرض ورودی آن کم بوده ولی میزان استفاده از آن زیاد است، استفاده خواهد شد. وجود سنسور حساس به حرکت، باز و بسته شدن را برای بیمار و کادر درمان راحت خواهد کرد. البته به واسطه یک ریموت کنترل نیز امکان باز و بسته کردن این درب وجود دارد تا در هنگام اتفاقات اورژانسی و فوری درب، در کتاهترین زمان ممکن و به راحتی باز یا بسته شود.
دربهای لولایی اتوماتیک در بیشتر مواقع جنسی از ورق گالوانیزه و استیل داشته و بسیار محکم نیز هستند. استیل در قسمت میانی درب قرار خواهد گرفت تا از شدت ضربه به درب بکاهد. این نوع از دربها تک لنگه یا دو لنگه بوده و گاهی نوع غیر اتوماتیک این نوع از درب در بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرد.همچنین این درب غیراتوماتیک به واسطه دست باید باز شود. در هنگام رفت و آمد زیاد در بیمارستان، میتوان از موتور یا وسیله الکترونیک دیگری بر روی درب نصب کرد تا امکان باز و بسته کردن از بیرون یا داخل وجود داشته باشد.
منظور از درب بادبزنی دربی است که دو طرف آن را میتوان باز کرده و با کمترین فشاری به آن درب به راحتی باز خواهد شد. متریال جنس لنگه این دربها از ورق فولادی یا گالوانیزه با ضخامت ۲۵/۱ میلیمتر با پوشش رنگ الکترواستاتیک تشکیل شده و جنس ورق چهار چوب آن از گالوانیزه با ضخامت ۵/۱ میلیمتری خواهد بود.
داخل این دربهای بادبزنی از پشم سنگ مخصوص یا پشم سرامیک پر خواهد شد. این نوع از دربها دارای لولای فولادی ضد سایش بوده و جهت حرکت این لولا به شکل ۱۸۰ درجه است. از دیگر تجهیزاتی که با دربهای بادبزنی همراه است، شامل دستگیره خروج اضطراری، نوار دود بنر و شیشه مقاوم در برابر آتش خواهد بود.
درب اتاق عمل و ایزوله بیمارستان از نوع دربهای کشویی اتوماتیک است. این دربها را به واسطه شیشه مقاوم مانند سکوریت تولید شده و در ساختار کلی درب از استیل و گالوانیزه نیز کمک خواهند گرفت. این نوع از دربها ضد زنگ بوده و همه استانداردهای لازم جهت نصب و استفاده در بیمارستان را دارا هستند.
با توجه به اهمیت وجود بیمارستان در شهر، در هنگام طراحی و ساخت آن باید به تک تک نشانهها و المانهای مرتبط با آن توجه شود. یکی از مهمترین المانهای بیمارستانها وجود دربهای خاص و ویژه است. زمان نصب این دربهای خاص باید از نیروهای متخصص و خبره کمک گرفت تا تمام نکات مهم در زمان نصب را در نظر داشته باشند. در صورت عدم رعایت استانداردهای لازم هنگام نصب، درب در واقع آن کارایی و عملکرد مشخص خود را نخواهد داشت.
نصب دربهای بیمارستانی به ویژه دربهای دو لنگه علاوه بر شاقول کردن و اصطلاحا تراز بودن این دو قسمت، فاصله قرارگیری دو تا لنگه درب از یکدیگر نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به این دلیل که هنگام باز و بسته شدن درب، با یکدیگر برخورد نداشته باشند یا میزان فاصله این دو لنگه آن قدر زیاد باشد تا در زمان آتش سوزی، دود ناشی از حریق به دیگر قسمتهای بیمارستان نفوذ کند.
دربهای مورد استفاده در بیمارستان باید بر طبق یک سری شرایط خاص تهیه شوند. از اصلیترین نکات و ویژگی مهم دربهای بیمارستانی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عایقی مناسب در برابر سرما و صدا باشد.
جهت عملکرد و کارایی بیصدا و روان به خاطر ایجاد آسایش بیماران و کادر درمان، در لبه فریم درب از نوار ضربه گیر استفاده شود.
در هنگام آتشسوزی، غیر قابل اشتعال باشد.
در برابر ضربه ویلچر و برانکار مقاوم بوده و همچنین حتما از استیل ضربه گیر در ساختار داخلی آن استفاده شود.
امکان شستشو آن با مواد شوینده بوده و دارای سطحی صاف، بدون درز و صیقلی جهت جلوگیری از رشد هرگونه میکروبی و باکتری باشد.
از دربهای که جنس آنها چوب پلاست یا پلی وود است. استفاده شود؛ زیرا این نوع مواد قابل بازیافت در محیط زیست هستند.
هنگام نصب درب از قاب بدون زائده برجسته فریم در بیمارستانها که از جنس گالوانیزه هستند، استفاده شود. دلیل استفاده از متریال گالوانیزه در قاب آن نیز این بوده که در کوتاه مدت از هر نوع خوردگی در بخش کف درب جلوگیری شود.
سخن پایانی
در این مطلب انواع دربهای بیمارستانی را معرفی کردیم .که میتوان برای این قسمت استفاده کرد. با توجه به ویژگیهای هر مدل، ارگانهای متفاوتی میتوانند نوع مورد نظر را سفارش دهند.